03-06-06

Tractus Iliotibialis frictiesyndroom & beenvliesontsteking ...

LS

 

Voorlopig gedaan met lopen;  "uitgelopen" zeg maar. Maar nog lang niet "afgelopen". Ik ben bij dokter Meurrens Tom en dokter Els x geweest. Op het sportkot in Leuven. Zij doen de begeleiding van allerhande top en andere atleten. Het was voor mij een vreemd gevoel van daar op die dienst binnen te stappen. Ze waren gul met hun complimenten over mijn "prestatie" van de laatste 6 maanden. Ik hoorde dat vanzelfsprekend graag, al besef ik best dat het niet echt van verstand maar eerder van geluk getuigt.  Ik mag blijkbaar van geluk spreken dat ik de Marathon kon uitlopen. 

Zij volgen nmlk ook een aantal BV's  (voor onze Nederlandse vrienden, een BV = Bekende Vlaming) die, in het kader van een TV-programma op Canvas, van plan zijn de Marathon in New York te lopen en die voorbereiding gaat blijkbaar niet zo vlot; ondanks de perfecte begeleiding.

BV's , ik wens jullie in ieder geval veel succes !

 

Ik had een afpraak gemaakt bij de artsen omdat ik toch redelijk pijn gevoeld had tijdens mijn Marathon én sindsdien, bij het minste loopje (ravotten in de tuin met zoon en dochter is reeds voldoende) pijn heb aan linkerknie (met uitstraling naar scheenbeen.

Het tractus iliobialis frictiesyndroom zou de oorzaak zijn :


Aan de buitenkant van je knie voel je een bobbel. Daar loopt een spierband over, de tractus iliotibalis. Als je je knie buigt ligt die band naast die bobbel. Bij het lopen wrijft die tractus telkens weer over die bobbel.

Bij het forceren of bij overbelasting geeft dat een pijnlijke irritatie dat op den duur. 

Vooral of  uitsluitend bij het lopen is dat problematisch...

Er schijnt weinig aan te doen te zijn. Veel rust en oefeningen bij de Kiné ; waardoor die spier/pees  wat langer wordt.  Versteviging van de bilspieren en de heup, waardoor de pees beter de schokken kan opvangen aan de heup/bil en niet hoofzakelijk aan het kniegewricht de schokken opvangen moet.

Zes (6!) weken niét lopen. En 9 weken oefenen bij de Kiné, dat is het verdict.

Zwemmen en fietsen mag ik naar hartelust doen ... maar toch, 6 weken niet lopen, ik denk dat ik dan terug van nul kan beginnen ...

09:43 Gepost door Jo | Permalink | Commentaren (20) |  Facebook |

Commentaren

Sterkte Jo ! Jezus, zes weken niet lopen, een mini-ramp.
Spiek eventjes op de blog van Koen Fillet, die heeft zowat hetzelfde aan de hand (of is het de knie :-)) als jezelf.
Uit de vele reakties blijkt dat de schade nogal meevalt en dat je als herboren terug kan beginnen lopen.
Sukses ermee !

Gepost door: frank spencer | 03-06-06

Knudde. Niet mogen lopen - 't is niet plezant. Maar als je dat fietsen en zwemmen in de plaats doet, dan denk ik niet dat je veel conditieverval moet vrezen. Even reculer pour mieux sauter.

Gepost door: Stefan | 03-06-06

déjà vu damn! da klinkt verrry familiar! cfr blogje van bob op 3/5/2005.
ga and have a look! die site van dat frictiesyndroom staat zelfs nog bij onze "favorites". kun je nagaan!
over shadowman gesproken... ;-)
wel boffen dat jij dit pas hebt NA je marathon, bovendien ben je nu wel verplicht om je voluit te storten op die twee andere disciplines... ;-)
edoch, soigneren die knie!!

Gepost door: k | 03-06-06

*** Een stralende zondag toegewenst! Groetjes,

joris

Gepost door: joris | 04-06-06

Beterschap Ik wens je veel beterschap .. en misschien is het nu de moment om een boek te schrijven. Fietsen & zwemmen is goed om de conditie op peil te houden .. Mijn marathon zal Eindhoven, of de Kustmarathon zijn. Tenminste als mijn knie het uithoudt !!

Gepost door: Edith | 04-06-06

BALEN! 6 weken niet lopen?? dat is voor een marathonjunkie als Jo niet te doen :)
maar a la, rustig aan Jo.. met fietsen houd je je conditie best nog op peil... veel sterkte met het herstellen!

Gepost door: Ronald | 05-06-06

ai da's balen Jo! Maar met zwemmen en fietsen ga je toch wel wat van die conditie houden hoor. Heb hetzelfde gehad een drietal jaar geleden, was er wel op tijd bij en kon, mits steunverband, toch een beetje blijven lopen. Maar het duurde toch ook wel even eer ik er volledig van af was. Veel beterschap!

Gepost door: Ruthje | 05-06-06

wipje hodiejo, vooraleer je de naam van je syndroom in adem en zonder haperen kunt uitspreken ben je terug op de been. geniet van het lekkere weer. marc

Gepost door: marc | 05-06-06

dr Els Hoi Jo, proficiat met je huzarenmarathon, je moet het maar flikflooien nietwaaar, ik las mee dat je voorbereiding via een brokkenparcours liep, dus daar kan nog een flinke klats van die eersteling-tijd af, voorlopig is je buitje binnen, met de blutsen en de builen, maar weet dat je bij dr Elske goed zit, weet ook dat ze aan emigreren denkt, je hebt je blessure mooi getimed, ook dat is weer een kunst, je kent alle knepen van het lopersvak

Kessel-lose kermisgroet,
Marlon.

Gepost door: marlon | 05-06-06

Het beste jong Nu 6 weken niet lopen, om daarna fris aan een najaarsmarathon deel te nemen. Sterkte nu juist het mooie weer er aan komt en je mag niet lopen. Geniet dan maar van een fris pintje op een terrasje. Dromend van een volgend avontuur.

Gepost door: Michael | 05-06-06

verdomme toch positief blijven .. rusten .. en dan terug opbouwen .. het lukt je zeker!

Gepost door: Koen | 05-06-06

frictie syndroom Klinkt me bekend in de oren. In oktober vorig jaar ook mee gesukkeld, ijs, een knieband en lopen op zachte ondergrond. Toch alles tesamen een drietal maanden pijn gehad, maar wel gelukt om te blijven lopen, rustig en minder km's.

Gepost door: Dirk | 05-06-06

Vertrouwen Zo'n tijd moeten rusten is natuurlijk niet leuk, maar geloof maar niet dat je achteraf terug van nul zult moeten herbeginnen. Wat je de voorbije maanden getraind hebt, daar ga je zelfs binnen een paar maanden nog de vruchten van plukken. Zeker weten. Volhouden dus en vertrouwen hebben in de toekomst ...

Gepost door: Hank | 06-06-06

oef dat is balen zeg, maar hou je goed aan de rust en lekker fietsen . Sterkte schone man...

Gepost door: martine | 06-06-06

broeden het blijft toch zo akelig lang stil op je blogje. je neemt dat broeden wel heel serieus precies hé? :-)
of ben je noodgedwongen dan toch maar aan dat boek begonnen?
titel: "slachtoffers van het tractus iliobialus frictiesyndroom: wie zijn ze, wat drijft hen?"
:-)

Gepost door: k | 13-06-06

verdwenen hadiejo, wanneer kom je die pint in brugge drinken? zondag 2 juli op de Burg? greetz. marc

Gepost door: marc | 13-06-06

Kop op! Laat alles maar eens goed rusten. En wees gerust, die conditie heb je zo weer terug. De belangrijkste "vooruitgang" van de laatste maanden zit in het koppeke. Je bent nu een marathonloper en zal je na de rustperiode popelen om terug van start te kunnen!

Gepost door: Wim | 14-06-06

The English Way Ignore the problem and it will go away.

Mijn huisgenoten en ikzelf zitten natuurlijk te popelen van ongeduld om je volgende krachttoer te vernemen. Bel ons, schrijf ons laat ons vlug iets weten. Geef ons een teken...

Gepost door: ibm | 14-06-06

frictie Ik heb in mijn leven al 5 marathons gelopen zonder veel problemen maar mijn laatste heb ik moeten afzeggen wegens "frictiesyndroom". Na scanner is het duidelijk dat en geen miniscus....Het duurt nu al een dikke 3 maand en ondanks 11 kiné beurten wordt het niet beter. Ik loop wel nog 3 x week gedurende 1 uurtje... iemand tips ?

Gepost door: Patrick | 15-12-08

Jij mag fietsen dat is straf.
Ik heb juist het zelfde voor maar ik heb die blessure wel opgelopen door wielrennen.
Nu ben ik al 8 maand an het sukkelen met het ITBS.
Al meer als 7 maand aan het rusten.
Ongerveer 3 maand naar de kine gegaan voor die oefeningen = nog steeds dezelfde pijn.

Gepost door: Gunther | 17-03-11

De commentaren zijn gesloten.