08-01-08

Napapili

LS

Ben net terug van mijn wandeling in het bos. Wandeling, want ik ben mijn loopschoenen thuis vergeten ... Ik had liever gelopen, maar elke vorm van beweging is goed en niet iedereen heeft/kent de ongelooflijke luxe om tijdens de middagpauze in het zoniënwoud te kunnen gaan flaneren.

Blijgezind ging ik dus op stap; mijmerend over de voorbije feestperiodes, recent en langer geleden ... toen ik eensklaps door een vrolijk geluid uit mijn overpeinzingen gerukt werd ... groot was mijn blijdschap toen ik plots het kleine diertje zag. Neen, geen eekhoorn, geen ree en ook geen everzwijn; maar een napapili !

U kent dit prachtige vogeltje waarschijnlijk niet, maar voor mij was het een flashback naar mijn jeugd .

De napapili is namelijk een vrijwel onbekend inheems Congolees vogeltje. Het is genoemd naar zijn roep. Het mannetje roept 'napa' en het vrouwtje antwoordt met 'pili'.
Het unieke aan het vogeltje is zijn koppige lichaamstemperatuur. Die blijft constant 25,30°C onder de verzengende hitte van de brousse op de evenaar, maar evengoed in de vrieskou van de poolcirkel. Het vogeltje is daardoor een overlever eerste klas.

Onlangs werd trouwens een exemplaar van de Napapili gezond en wel aangetroffen op een niet nader genoemd adres in de gemeente Boechout. De echtheid ervan werd ondertussen bevestigd door een voornaam Afrikaans ornithogolomoog.

Het vogeltje begeestert enorm doordat het deze barre en donkere dagen letterlijk en onverstoorbaar weg-zomert.

Een groep adepten van de napapili wil graag dat deze wordt opgenomen in het wapenschild van de gemeente Boechout. Om deze idee kracht bij te zetten, zal de napapili op zaterdag 12 januari om 15 uur worden voorgesteld in de Heuvelstraat in Boechout zelf.

Ga zelf maar eens kijken op www.napapili.be  of hier   (ook voor obligate bronvermelding)

Blijgezind ging ik dus terug naar binnen, gewapend met een verse stoot optimisme en zonnig relativisme om een vergadering met die andere levensvorm, "het IT wezen", aan te kunnen...  (Knipoog no offence intended)

Vanavond lopen, ik kijk er al naar uit ...  

 

13:40 Gepost door Jo in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

de evenaar loopt door Brussel! wat een romantisch verhaal!
ik wil hierbij een oproep doen aan het blogrijk om een nieuwe veel kleurrijkere naam te verzinnen voor het mensdom. het mensenmannetje roept... het mensenwijfje antwoordt met ...
mmm, hier zouden interessante dingen uit kunnen voortkomen :-)
bijvoorbeeld: GELD - opdoen! nee, daar ga ik de feministen mee op mijn dak krijgen.
euh: sex - koppijn! nee, da's ook een te belachelijk cliché waarschijnlijk
euh: yin-yang? ligt te voor de hand.
lust-list... hm, daar gaan we al een goeie kant mee uit ;-)

Gepost door: k | 08-01-08

Sissi "Papili" was het koosnaampje van de vader van een bekende, oosterijkse keizerin.
Heerlijk blijkbaar, die afrikaanse jeugdperiode. En 't strafste is dat je er bijna niks meer van ziet ! ;)

Gepost door: IBM | 09-01-08

De commentaren zijn gesloten.